Værd at se / Ronda

Ronda

En køretur på ca. 2 timer vest fra Chilches ligger Ronda.

Ronda er et af de mere spændende udflugtsmål på Costa del Sol. Her møder man andalusisk kultur og historie mere end noget andet sted i regionen. Og samtidigt oplever man en storslået natur.
 
En tur til Ronda er en spændende oplevelse for alle sanser - både visuelt og kulturelt. Vejen op til Ronda er en af de smukkeste og mest varierende bjergruter, man kan opleve i Spanien. Turen går igennem de vildeste bjerglandskaber, og højt til vejrs på et stort klippemassiv, med Serrania de Ronda-bjergene udbredt foran sig, ligger Ronda. 
 
En 160 meter dyb og op til 90 meter bred slugt ved navn Tajo over floden Guadalevin deler byen i den ældre mauriske bykerne La Ciudad og bydelen Mercadillo mod nord, der er anlagt af de kristne. Det er spændende at se, hvordan husene på begge sider af klipperne ligger helt ud til kanten af de lodrette klippevægge. Man kalder dem casas colgadad (hængende huse).
 
Ronda kan, takket være sin uindtagelighed, se tilbage på en lang fascinerende historie. Ja, det er i området omkring Ronda, man har fundet nogle af de ældste spor af menneskelig beboelse i Europa.

Puento Nuevo

Et af 1700-tallets mesterværker indenfor ingeniørkunsten er Rondas vartegn Puenta Nueva, der rejser sig på mægtige piller over Guadalevins slugt, og som således udgør broen mellem to bydele.
 
Det akvæduktlignende bygningsværk har én nedre og tre øvre buer, hvorfra der er en pragtfuld udsigt mod Tajo-kløftens bund.
 
I rummet over den høje midterbue indrettede man dengang et flugtsikkert fængsel, og herfra blev nationalistiske sympatisører skubbet i døden under den spanske borgerkrig – en tragisk begivenhed, som Ernest Hemingway skildrer i 'Hvem ringer klokkerne for?'

La Maestranza
Rondas nok mest berømte bygning er den historiske tyrefægtningsarena La Maestranza, der er en af de ældste, mest charmerende og traditionsrige i Spanien.
 
Arenaen, der stammer fra 1785, omgives af arkaderækker i to etager med toscanske søjler og har plads til 5.000 mennesker.
 
Her havde Hemingway sin egen loge.
 
Arenaen ejes den dag i dag af Rondas Kongelige Ridderorden, hvis våben ses på gavlen over den barokke indgangs portal. De, der vil vide mere om Spaniens ældste arena, kan kigge ind i det lille museum, der bl.a. viser dragter og masser af tyrefægtningsminder. Her kan man også læse om Francisco Romero, hans søn Juan og sønnesøn Pedro, grundlæggerne til det legendariske tyrefægterdynasti, der opstillede de regler for tyrefægtning, der er gældende den dag i dag.
Chilches Holiday  | beeken@mail.dk